Bushmills brengt weer een felbegeerde Ierse single malt uit

Vorig jaar lanceerde Bushmills zijn Marsala Cask 2006 via The Whisky Club. Met de release maakte de wereld kennis met de nieuwe Bushmills Causeway Collection. Het Marsala-vat, alleen verkrijgbaar in Australië, was binnen 6 dagen uitverkocht en bracht meer dan AUD $ 2400 op tijdens een veiling op de secundaire markt.

In oktober kondigde Bushmills de release aan van zijn tweede langverwachte limited edition van The Causeway Collection. De Banyuls Cask 2011 is een natuurlijke vatsterkte (53,6% ABV) en niet-chill gefilterde Ierse single malt zonder toegevoegde kleur. Meer dan zes jaar gerijpt in oloroso sherryvaten en bourbonvaten, werd hij gefinisht in zeldzame Banyuls-vaten voor een ongekende drie jaar.

We spraken met Colum Egan, Bushmills Master Distiller, Hayley Dixon, Proximo Spirits Specialist en Seamus Carroll, The Whisky Club Ambassador en Buyer, over Irish Whiskey en waarom The Causeway Collection zoveel opschudding veroorzaakt.

Waarom zijn Aussies zo gepassioneerd over Irish Whiskey?
HD: Met zoveel nieuwe releases, hogere ABV’s, single malt-stijlen en de toegevoegde bonus van een lichter smaakprofiel is er niet veel dat Ieren niet kunnen doen. Het speelt goed in mengbaarheid, met name in verfrissende porties, die op dit moment een rage zijn, maar het ondersteunt dat dan met een aantal serieus sterke kanshebbers voor single malts zoals Bushmills 21 jaar die zelfs de meest veeleisende Scotch-drinker met zijn lagen van tropisch fruit, rijke mout en donkere chocolade.

Colum Egan, meester-distilleerder van Bushmills

Hoe balanceert Bushmills de tradities van zijn lange geschiedenis met het creëren van moderne uitingen, zoals The Causeway Collection?
CE: Alle whisky’s die in The Causeway Collection worden gebruikt, zijn vakkundig gemaakt en verzorgd door ambachtslieden die doordrenkt zijn van een unieke whisky-bereidingstraditie die al meer dan 400 jaar van generatie op generatie wordt doorgegeven hier in The Old Bushmills Distillery. De Causeway-collectie viert onze uiterst zeldzame en unieke vatafwerkingen, onze passie voor single malts en eert ons rijke erfgoed. Het is een voorrecht om met zo’n zeldzame vloeistof te werken; deze speciale op het vat afgewerkte whisky’s zijn echt onze grootste schatten.

HD: We hebben ons kernassortiment single malts dat de definitie van traditionele whiskybereiding laat zien en de tand des tijds heeft doorstaan, en dan hebben we de superinnovatieve en opwindende limited editions, zoals The Causeway Collection, die drinkers eraan herinneren waarom Bushmills, geperfectioneerd meer dan 400 jaar, is nog steeds een favoriet over de hele wereld.

“Ik tel af tot het moment dat ik een kurk in een clubhuis kan laten vallen en de blik op de gezichten van mensen kan zien wanneer ze het voor het eerst ervaren.” – Seamus Carroll,
De Whisky Club-ambassadeur

Hebben we hier nog een wereldwijd aandenken in handen?
HD: Waarschijnlijk! De Banyuls Cask uit 2011 is anders dan alle releases die we hier in Australië van Bushmills hebben gezien. Wat het voor mij onderscheidt, is de verlengde afwerking van drie jaar. Meestal wordt een vatafwerking uitgevoerd gedurende ongeveer zes maanden tot een jaar. Omdat het een wijnvat in Franse dessertstijl is, had dit gemakkelijk aan de zoete kant kunnen vallen, maar ik denk dat dat is wat ons Blending Team tot een van de meest gevierde in whisky maakt.

CE: We waren zeer verheugd over de wereldwijde ontvangst van de Bushmills Causeway-collectie in 2020, waarvan sommige zelfs binnen enkele minuten uitverkocht waren – en we kunnen niet wachten om de collectie van dit jaar te delen – en de 2011 Banyuls Cask met Australië.

Seamus Carroll, ambassadeur van de Whisky Club

Waarom heb je de Banyuls Cask 2011 gekozen voor de exclusieve The Whisky Club van deze maand?
SC: In 2020 werden we verliefd op de eerste release van The Causeway Collection; het stuurde onze leden in een razernij.
Bushmills-spirit, gebouwd voor onze leden, met dat heerlijke hogere ABV, rijke Marsala-vaten en niet te vergeten een wereldprimeur. Het duurde niet lang of leden waren flessen aan het delen, clubhuizen hadden de release op hun bars nodig, aanbiedingen in veilingen explodeerden in waarde en leden overspoelden sociale media om te praten over hun ervaringen en waar ze meer konden krijgen.
Terwijl dit gaande was, werkten we al samen met Colum om Banyuls tot leven te brengen voor Australië. Onder begeleiding van The Old Bushmills Distillery vonden we de van nature zoete versterkte wijn Banyuls uit Frankrijk, deze keer gebotteld op natuurlijke vatsterkte. De werkende samples van deze whisky waren al een gewaardeerd bezit geworden in ons kantoor, dus we wisten dat we een winnaar hadden.

Wat maakt het Banyuls Cask 2011 zo speciaal?
SC: Echt, deze whisky straalt als je hem proeft. Ik tel af tot het moment dat ik een kurk in een clubhuis kan laten vallen en de blik op de gezichten van mensen kan zien wanneer ze het voor het eerst ervaren.
De release van de Banyuls 2011 is definitief de grootste Ierse whisky ooit voor Australië. Een taaie, rijke, fruitige explosie. Gebak, gebakken steenfruit, tonen van zelfgemaakte bessenjam. Het voelt heel erg alsof de Oloroso en American Oak een rijke basis hebben gelegd voor deze whisky die verder is verheven en helder gemaakt met de fruitig-zoete invloed van de Banyuls.
Uiteindelijk is dit een uitzonderlijke whisky en een wereldprimeur. We zijn blij dat we het tot leven kunnen brengen en het naar onze leden kunnen brengen waarvan ik zeker weet dat ze er dol op zullen zijn.

Neem voor meer informatie over de Bushmills Causeway Collection contact op met uw Proximo Spirits-vertegenwoordiger.

creditSource link

Soulburger.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart